Hat embert ölt meg egy lavina Franciaországban

Hatra nőtt a francia Alpokban, Chamonix közelében vasárnap történt lavina halálos áldozatainak száma, a halottak között két hegyivezető is van.

A lavina vasárnap dél körül zúdult le a francia–olasz határon lévő Armancette-gleccseren, az Alpok legmagasabb hegyén, a Mont Blanc-on. Ez volt az utóbbi évek legtöbb halálos áldozattal járó lavinája.

500 méter szélességben csúszott meg a hó egy gleccseren, és másfél kilométeren át dübörgött lefelé. Az áldozatok túrasízők voltak. A közelben lévő Contamines-Montjoie település polgármestere azt mondta, szép időt jeleztek előre a húsvéti ünnepekre, a lavina váratlanul zúdult a sízőkre.

A kifejezetten jó, napos kiránduló- és síidőben minden vendégház tele volt a gleccser környékén. Ez az úgynevezett túrasízők paradicsoma, akik műfókabőrrel bevont léceiken a lejtőn felfelé, gyalog másznak fel 3600 méteres magasságig, ahonnan aztán 1100 méterig ereszkedhetnek le a gleccseren. Ahol a hóréteg ezúttal minden előjel nélkül indult meg a gerinc közeléből, miközben az áldozatok csoportja, két „guide” vezetésével éppen lefelé csúszott.

A lavina méreteit érzékelteti, hogy az itt végigsíelhető 2500 méternyi szintkülönbségből 1600 méteren csúszott le a hó. A hat áldozat mellett eddig egy élő sebesültet és nyolc sértetlen síelőt sikerült kimenteni a hó fogságából.

Címkép: az Armancett-gleccser

Álló kép: a lezúduló hótömeg

Total
0
Megosztás
Előző hír

Elon Musk szájba vágta a háborúpártiakat

Következő hír

Leégett egy fatemplom Máramarosban

Related Posts
Total
0
Megosztás