Leégett egy fatemplom Máramarosban

Gyertyaláng okozhatta a tüzet, ami a borsai üdülőközpont ortodox fatemplomának pusztulását okozta – adta hírül a Ziare.com. A tegnap szénné égett hajlékban amúgy tiltott volt a nyílt láng használata.

Az internetes hírportál emlékeztetett arra, hogy az ortodox hívek virágvasárnapi misére gyűltek össze a borsai fatemplomban, de nem sokkal azután a létesítmény a lángok martalékává vált. A hatóságok szerint egy gyertya okozhatta a tüzet. Az Observatornews.ro-t az egyik pap, Ioan Constantin Pop arról tájékoztatta, hogy a templomban nem használnak gyertyát. „Ha meg is gyújtunk gyertyát, az azonnal kivisszük a templomból, ahol az udvaron van egy gyertyatartó hely. A templom fából épült, és a tűzoltók nem engedélyezték, hogy gyertyát égessünk bent” – mondta.

A Máramaros és Szatmár Megyei Ortodox Püspökség (Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului) közleménye leszögezte, hogy a leégett fatemplom nem volt műemlék, ugyanakkor biztosítva volt, ezért remények szerint a keletkezett kár nagy része megtérül majd.

Borsa (románul Borșa, németül Borscha, ukránul Бoршa, jiddisül בורשא) város Romániában, Máramaros megyében, a történeti Máramarosban. A városközpont 665 méteres tengerszint feletti magasságban, a Visó partján, Máramarosszigettől 83 km-re délkeletre, a Radnai-havasok lábánál, a Nagy-Pietrosz csúcs északi oldalán fekszik. Tőle 11 km-re kelet-délkeletre, a Visó folyó forrásvidékén, 860–900 m magasan található Borsafüred (Complex turistic Borșa), tőle keletre található a Moldvába vezető Borsai-hágó (románul Prislop). A Borsa városából, valamint Borsabányából és Borsafüredből álló, 28 ezres községben ma már csak néhány idős magyar ember él…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Hat embert ölt meg egy lavina Franciaországban

Következő hír

Jeles nap a mai

Related Posts
Total
0
Megosztás