Itt a nemzet, hol a nemzet?

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkája jelentősen hozzájárult a nemzetpolitikai államtitkárság eredményeihez – erről a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszélt szerda este Budapesten az MTI szerint, az intézet fennállásának 10. évfordulója alkalmából fáziskéséssel megtartott ünnepségen.

A rendezvényt állítólag a pandémia miatt kellett elhalasztani, ugyanis az NPKI valójában 2011 novemberében jött létre, tehát tavaly ilyenkor volt tízéves. Potápi Árpád János kiemelte: a kutatóintézetnek is köszönhető, hogy az államtitkárság szinte minden területen naprakész információkkal rendelkezik. Például az intézet munkatársai a Kárpát-medencei óvodafelújítások kapcsán kimutatták, hogy a Felvidéken nőtt a magyar óvodások és kisiskolások száma, de hasznos kutatásokkal járultak hozzá a szlovákiai önkormányzati választásokon induló magyar párt tevékenységével vagy a szerbiai választásokkal kapcsolatos kérdésekhez is – mondta az államtitkár. Hozzátette: az intézet meg tudta szólítani a határon túli és a magyarországi közvéleményt, illetve a fiatalokat is. „Mindannyian büszkék lehetünk a munkájukra” – közölte Potápi.

Kántor Zoltán szociológus, politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója – aki 1968-ban született Temesváron – hangsúlyozta, fontos a 12 éves „Orbán-éra” alatt szilárd alapokon nyugvó nemzetpolitikai stratégia folyamatossága, s annak kialakításában az intézet is részt vehetett.

Az intézet feladata a külhoni magyar közösségek megerősítése, olyan tudományos munkát végez, amely a gyakorlatban is jól hasznosítható. Tudomány, politika és közigazgatás együttműködése valósul meg a területen. Az intézet kutatta az oktatás, a család és a diaszpóra kérdéseit, több mint félszáz kiadványban és száz rendezvényen mutatta be eredményeit –ismertette az igazgató. Kántor hangsúlyozta továbbá az intézet, az államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. együttműködésének fontosságát.

Mint ismeretes, az NPKI-nek komoly „konkurense” támadt, amikor egy évre rá, 2012-ben az Orbán-kormány létrehozta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), amelyet sajtóberkekben csak „Szász Jenő és köre homokozója”-ként emlegetnek, lévén a volt székelyudvarhelyi polgármester „képére és hasonlatosságára” teremtve. Ez a titokzatos intézmény évente 1,5 milliárd forintjába került az adófizetőknek, miközben sorozatos kritikák érik a működését és pénzköltéseit.

Címkép: Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elismerő oklevelet ad át Kántor Zoltánnak az NPKI tegnapi születésnapi rendezvényén Budapesten. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás