Kóbor kutyák öltek meg egy kocogó nőt Bukarestben

Gazdátlan ebek martak halálra szombaton Bukarest határában egy tó partján futó nőt, akit tavaly áprilisban ugyanazon a környéken már megtámadott egyszer egy kutyafalka.

A Hotnews.ro hírportál szerint a 43 éves, nagybányai születésű, egy bukaresti kutatóintézetben mérnökként dolgozó, környezetvédelmi doktori címmel is rendelkező Ana Oros Daraban rendszeresen sportolt, a bukaresti hegymászóklub aktív tagja volt, ugyanakkor elkötelezett természetjáróként több környezetvédő projektben – egyebek mellett a Verespatak megmentéséért szervezett maratonfutások megszervezésében – is szerepet vállalt.

A tavalyi, első kutyatámadás nyomán súlyos fej- és végtagsérülésekkel került kórházba, barátai véradással és adománygyűjtéssel segítették kezelését. Akkor úgy nyilatkozott, hogy máskor is találkozott a környéken az őt megtámadó kutyákkal, de amikor egyszerre két falka, 15-20 eb támadt rá, nem bírt velük, és csak egy arra járó kerékpáros segítségével menekült meg.

A második támadáskor nem volt a közelben senki. Az esetet távolról észlelte ugyan egy szemtanú, de mire odaért, már nem találta életben.

Gabriela Firea családügyi miniszter, Bukarest korábbi szocialista főpolgármestere a 2020-ban megválasztott új városvezetést tette felelőssé a tragédiáért. Facebook-bejegyzésében azt írta: nem lehet véletlen, hogy – miután tíz évig nem történtek hasonló tragédiák – 2023-ban ismét falkákba verődött gazdátlan ebek terrorizálják Bukarest egyes elhanyagolt részeit. Firea azzal vádolta a főpolgármesteri hivatal alá rendelt Állatfelügyeleti és -Védelmi Hatóságot (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor – ASPA), hogy már nem viszi menhelyre, hanem másutt szabadon engedi a lakossági bejelentések nyomán begyűjtött gazdátlan állatokat.

Az ASPA egy 2015-ben közzétett jelentése szerint Bukarestben két év alatt több mint ötvenezer gazdátlan ebet gyűjtöttek be az áruházak parkolóiból, parkokból és elhagyott telkekről, közülük legalább 26 ezret elaltattak. Az általános romániai korrupciót ismerő szakértők szerint ezek a számok mesterségesen felfújtak, hogy leplezzék az erre költött hatalmas összegeket és a hatósági inkompetenciát.

A román parlament 2013 őszén fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított 14 munkanapig nem fogadnak örökbe. A parlamenti szavazásra egy héttel azután került sor, hogy kóbor kutyák martak halálra egy négyéves kisfiút Bukarestben.

Ciprian Ciucu, a területileg illetékes 6. kerületi polgármester belső vizsgálatot rendelt el a Helyi Közösségi Rendőrségnél és felszólította a fővárosi tanácsot, hogy azonnal világítsa át az ASPA-t és annak tevékenységét.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás