Világszerte ismerik és elismerik

Bírósági bejegyzése hivatalossá válásának nyolcadik évfordulójához érkezett a héten a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, mely mozgalmas éveket tud maga mögött, kivéve a koronavírus-járvány okozta megszorításokkal teli esztendőt – olvashattuk az egyesület közleményében.

A 2022-es év is igen sikeres volt. Minekutána 2019-ben az egyesületet tagjai közé fogadta a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség, tavaly a Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének vált egyetlen romániai aktív tagjává.

A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének Ljubljanában tartott közgyűlésén az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület tagfelvételi kérelmét a szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja tartotta fenn. Az elnök ugyanakkor egyetlen romániaiként, egyetlen magyarként vett részt a 2022. július 11–15. között Szlovénia fővárosában szervezett 29. Zászlótudományi Világkongresszuson, ahol előadást tartott Erdélyi történelmi zászlók címmel, továbbá bemutatta az egyesület által összeállított Erdélyi történelmi zászlósort, amely eredeti zászlók másolataiból, illetve a szakirodalomból ismert zászlók rekonstrukcióiból tevődik össze.

Az egyesület elnöke A Szent István Rend ornátusa Nagyszebenben című, online tartott előadásával részt vett a Moldovai Köztársaságban április 2-án szervezett 16. Heraldikai Szimpóziumon, majd a Székely azonosságszimbólumok születése címmel május 21-én, a székely himnusz bemutatásának századik évfordulója alkalmából tartott tudományos konferencián Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban Székely jelképek a kezdetektől napjainkig címmel tartott előadást. Erdélyi történelmi zászlókról értekezett az elnök a szeptember 7–9. között a Fogarasi Vármúzeumban tartott éves nemzetközi szimpóziumon.

A legfontosabb magyar címerművész, Keöpeczi Sebestyén József életéről és művéről tartott vetített képes előadást Szekeres Attila István a Székely Nemzeti Múzeum által szervezett A hónap műtárgya című kiállítás-sorozat újraindítása alkalmából január 27-én a sepsiszentgyörgyi Lábasházban. A hónap műtárgya – a Keöpeczi által készített A Nemes Székely Nemzet ősi címere nevű kompozíció – köré az egyesület közreműködéseként az elnök gyűjtőmunkájának köszönhetően Keöpeczi művészetét bemutató kamarakiállítást rendeztek be. A Bethlenszentmiklóson szeptember 17-én felavatott közösségi ház falait Keöpeczi Sebestyén József címerreprodukcióival díszítették. A tárlat kivitelezője a Liszt Intézet bukaresti magyar kulturális központja, kurátora az egyesület támogatásaként Szekeres Attila István. Keöpeczi Sebestyén József, a tudós heraldikus és címerművész címmel tartott előadást az elnök november 4-én az Erdélyi Múzeum-Egyesület csíki fiókegyesülete által A nemzeti tudományosság és művészetek erdélyi, székelyföldi kiválóságai címmel a magyar tudomány napja alakalmából szervezett konferencián a Sapientia EMTE csíkszeredai karán.

Az egyesület elnöke a csíkszeredai városházán A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig című sorozat keretében Címereink Székelyföldön címmel tartott előadást november 4-én. A Léda-házként is emlegetett nagyváradi Stern-villában két előadása hangzott el november 10-én RMDSZ-aktivisták számára: Címereink, különös tekintettel a Partiumra, illetve A közigazgatási címerek elfogadtatásának göröngyös útjai. November 22-én az Erdővidéki Közművelődési Napok bodosi rendezvényén a Budai Kamilla Közösségi Házban Székely jelképek tegnap és ma címmel hangzott el előadása.

Erdély címeréről és címerképeiről, valamint erdélyi történelmi zászlókról tartott előadást az elnök augusztus 12-én Bálványoson, az Erdélyi Találkozások csoport nyári táborában. Másnap az augusztus 12–14-e között szervezett nagyajtai Várfesztiválon címernépszerűsítő előadását követhette a közönség. A Tusnádfürdőn szervezett 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében a csíkszépvízi Székely Határőr Emlékközpont július 21-i bemutatkozóján Szekeres Attila István is részt vett, ugyanis kurátorságával, az egyesület közreműködésével székely címersor is helyet kapott a központ lépcsőfeljáróban.

Címeres zászlót avatott március 7-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott gálán a megalakulása harmincadik évfordulóját ünneplő Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A címert és zászlót az egyesület adományaként Szekeres Attila István tervezte.

Az egyesület három állásfoglalást is kiadott az elmúlt évben. Február 7-én El a kezekkel a címerekről! címmel a Székelyudvarhely címerét ért nemtelen támadás és visszhangjának kigyűrűzése kapcsán fogalmazott meg néhány szakmai tételt. A március 15-i nemzeti ünnephez közeledve Tiszteletet a zászlónak! címmel tájékoztatta a piros-fehér-zöld lobogót kitűzni óhajtókat arról, mi a különbség az állami és a nemzeti zászló között. A Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye zászlaját ért támadások és főleg „az úgynevezett igazságszolgáltatás döbbenetes ítéletei” kapcsán júniusban El a kezekkel a zászlókról! címmel közleményben tudatta állásfoglalását az egyesület.

A tavaly júliusban a 29. Zászlótudományi Világkongresszuson előadással való részvételen kívül számos korábbi sikeres nemzetközi szerepléssel büszkélkedhet az Egyesület. Elnöke előadással ott volt a 32., 33. és 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgow-ban, 2018-ban a franciaországi Arras-ban, 2021-ben Madridban, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson 2017-ben Londonban, a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián 2018-ban a lengyelországi Cieszynben, a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumán 2019-ben Varsóban. (2020-ban a koronavírus-járvány miatt a nemzetközi szakkonferenciák elmaradtak.)

 

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás