Lövöldözések, háborús állapot, félelem a szerb–magyar határon

Két héttel ezelőtt, a hajdújárási és a makkhetesi lövöldözéseket követően a szerb hatóságok elszállították a migránsokat a határ menti településekről. Rövid időre elhalkultak a fegyverek, ám néhány nappal ezelőtt ismét fegyverropogásról számoltak be a helyi lakosok, akik szerint a migránsok még a magyar határőrökre is rálőttek.

A migránsok egy része magánszállásokon és panziókban száll meg, de a határ menti erdőkben és a migránstáborokban is sokan vannak. Egymást érik az összetűzéske, incidensek: a köztük levő elsőségért és dominanciáért folyik a küzdelem.

A szabadkai sajtó szerint szinte háborús állapotok vannak és a migránsok még a magyar határőrökre is rálőttek. Az összecsapások Palics, Hajdújárás, valamint a Tőzeg-tó környékére is kiterjedtek. Szemtanúk szerint halálos áldozatok is voltak. Korábban a magyar sajtó is beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban szintet lépett a migránscsempészek agressziója, a „gyilkos csoport” tagjai nemrég a szerb rendőrökkel szemben is használták a fegyvereiket.

A helybéliek már annyira félnek, hogy nem mernek nyilatkozni, csak úgy, ha nem készül róluk hangfelvétel vagy fotó, mert tartanak attól, hogy azzal az ott tevékenykedő bűnözők célpontjaivá válnának. A Pannon RTV információi szerint az észak-bácskai szerb–magyar határszakasz szerb oldalán, a főképp magyarok lakta határ menti települések külterületén, az erdőkben, az illegális migránstáborokban, az elhagyott tanyákon és a magánszállásokon becslések szerint mintegy ötezer illegális bevándorló vár arra, hogy átjusson Magyarország, illetve az Európai Unió területére.

A szolgálatot teljesítő magyar határrendőrök szeptember 25-én összesen 594 határsértőt tartóztattak fel és 683 főt akadályoztak meg a Magyarország területére történő illegális belépésben. A feltartóztatottak ellenőrzésük során afgán, nepáli, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt négy, embercsempészése miatt egy ember ellen indult büntetőeljárás. A rendőrök Szentpéterfa közigazgatási területén, szeptember 25-én reggel ellenőriztek egy magyar kisbuszt és bolgár állampolgárságú vezetőjét. A járműben 19 fő illegális migráns utazott, akik török állampolgárnak vallották magukat. Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mára világossá vált: Szerbia déli és keleti határai könnyen átjárhatók, a szerb hatóságok nem tesznek meg mindent azért, hogy a migránsáradat ne szabaduljon rá az EU külső határaira, köztük a magyar–szerb határra.

Aradi embercsempészt fogtak a Viharsarokban

Vagyoni haszonszerzés céljából több személynek segítséget nyújtott az az embercsempész, akinek a Battonyai Járási Ügyészség kezdeményezte a letartóztatását. A húszéves román állampolgárságú, aradi férfi tizenhat külföldi – hat bangladesi, hét nepáli és három indiai – állampolgárnak segített abban, hogy szeptember 18-án illegálisan, a zöldhatáron keresztül átlépjék a román–magyar államhatárt.

A fiatal férfi az esti órákban egy tehergépkocsival a Battonyáról Mezőhegyesre vezető út 55-ös kilométerszelvényéhez hajtott, majd kinyitotta a gépkocsi rakterének ajtaját, és várakozni kezdett. Rövidesen megérkezett Románia felől, az út menti kukoricatáblából a tizenhat külföldi, beszálltak a járműbe, majd a férfi Magyarország belseje felé indult velük. Nem jutott messzire: a gépkocsit 19 óra körüli időpontban a közelben rendőri intézkedés alá vonták, és a vezetőjét, illetőleg az utasait is elfogták. A migránsok családtagjai azért, hogy hozzátartozóikat az ismeretlen embercsempészek Olaszországba szállítsák, hazájukban fejenként 3000-3200 euró közötti összeget helyeztek korábban letétbe.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve az ifjú román állampolgár letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás veszélyeztetése, valamint a bűnismétlés veszélye miatt egy hónapra elrendelte.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Megnyílt a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi kara

Következő hír

Jövő évtől leáll a vonatközlekedés Kolozsvár és Nagyvárad között

Related Posts
Total
0
Megosztás