Ma tölti a nyolcvanat Király László

Király László költő, író, műfordító, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a Maros-Torda vármegyei Sóváradon született 1943. november 19-én, Kolozsváron járt egyetemre, 25 éves kora óta él Erdély fővárosában sóvidéki székelyként.

A Helikon főmunkatársának 80. születésnapja alkalmából irodalmi rendezvényt szerveztek a kincses városban, a Bulgakov kávéházban. Bemutatták a József Attila-díjjal, Magyarország Babérkoszorúja díjjal és Kossuth-díjjal elismert, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrendjének lovagkeresztjével kitüntetett költőről szóló, A legkönnyebb igazat mondani című kötetet is bemutatták, ami egy interjúkötet. A Sóváradi beszélgetés Király Lászlóval alcímet kapott könyv szerzője Lövétei Lázár László, benne azzal, amit a poéta egy nap alatt el tudott és fontosnak tartott elmondani életéről és munkásságáról.

A rendezvényt egyébként Szántai János, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke nyitotta meg, majd Grezsa Csaba főkonzul felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök erre az alkalomra írt üzenetét. A kormányfő köszöntője szerint Király László azon kevesek egyike, aki a kommunista diktatúra alatt is felemelte szavát a magyarokat ért igazságtalanságok miatt, mindig bátran kiállt a közösség érdekeiért, és meghatározó szerepet töltött és tölt be mai napig a magyar kulturális életben.

A kötetbemutató során Király László is felolvasott saját műveiből, majd mesélt a Helikonnál töltött éveiről, a szerzőként folytatott munkájáról, a nem mindig betartott határidőkről és arról, hogy miként alkotta meg mára már közismert verseit.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás