Még látogatható pár napig a brassói Fellegvár

Csoportosan és egyénileg is számos látogató keresi fel a nyolc év után ismét megnyitott brassói Fellegvárat, amely a felújítás megkezdése előtt ezen a héten ingyen megtekinthető. A helyi sajtó beszámolói szerint naponta több mint százan tekintik meg a műemlék épületet, amely a múlt hétvégén nyitotta meg kapuit.

A vár 2015 óta volt zárva, most vasárnapig 12 és 20 óra között ingyen megtekinthető. Brassó önkormányzata júliusban vette át a város fölé magasodó értékes épületegyüttest a román pénzügyminisztériumtól, miután a szaktárca lemondott róla a város javára. A dél-erdélyi város turisztikai és kulturális célra hasznosítaná az erődítményt. Az évekig lezárt látványosságot a jövő héten ismét lezárják, hogy elkezdődhessen a felújítása. A tervek szerint jövőre nyílnának meg a várkapuk a látogatók előtt.

Az épületegyüttes jó állapotban van, de meg kell erősíteni a külső falakat és a tetőzetet. A felújítás állítólag 1,5 millió lejbe (300 ezer euróba) kerülne. Az épített örökség hasznosítását a Brassó megyei önkormányzattal és a megyei múzeummal közösen tervezi a városvezetés.

A Fellegvár májusban az önkormányzat és a lakosság határozott kérésére került át a román állam köztulajdonából a város köztulajdonába, előtte a bukaresti kormányzat a belügyminisztériumnak próbálta visszajátszani. Az erődítményről február közepén mondott le addigi tulajdonosa, az Aro Palace Rt. szálloda- és vendéglátóipari vállalat, miután több éves pereskedés után a román legfelsőbb bíróság kimondta: az ingatlan az állam tulajdona és a pénzügyi tárcához kerül.

A Márton-hegyi vár építésének első szakasza 1552–53 között között zajlott, majd többször átépítették, bővítették, renoválták a századok során. Védelmi feladatot utoljára 1849-ben látott el. A kommunizmus idején a román titkosszolgálat, a Securitate börtöneként, majd levéltári lerakatként használták, később középkori étterem és fegyverkiállítás működött benne.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás