Még maszatolnak, de már politikailag sem éri meg

Ungár Péter, az LMP nevű kis magyar parlamenti pártocska társelnöke a balliberális Szabad Európának nyilatkozva azt mondta: a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom 506 milliója, valamint a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom több mint 1,848 milliárdja ugyanattól a körtől érkezett.

Emlékezetes: a 2020-as választások külföldi befolyásolása miatt a nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálódni kezdtek. Ennek eredményeként több részjelentést is nyilvánosságra hoztak az Országgyűlés szakbizottságának honlapján. A titkos minősítés alól feloldott beszámolókból kiderült, hogy a Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy nevű amerikai szervezeten, valamint egy svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forinttal támogatták külföldről a baloldal kampányát. A jelentésben olvasható az is, hogy a 99 Mozgalom pénzügyeit intéző párbeszédes önkormányzati képviselő, Perjés Gábor több alkalommal összesen mintegy félmilliárd forintot fizetett be készpénzben a szervezet OTP-s számlájára.

Mint ismert, az úgynevezett mikroadományok ügyében folyó nyomozásban az adóhatóság munkatársai házkutatást tartottak Tordai Csaba – Karácsony jogi főtanácsadója – ügyvédi irodájában, ahol a gyanú szerint több okiratot is meghamisíthattak. A szóban forgó dokumentumokkal vélhetően a „mikroadományokat” papírozták le. Mai hír: már Perjésnél is zajlik a házkutatás.

Annyi mindenesetre kiderült, az MSZP-hez köthető két személy elismerte, hogy egyetlen adománygyűjtő láda felnyitásáról szóló jegyzőkönyvet valóban ők írtak alá. A probléma csupán annyi, hogy a többi kilenc jegyzőkönyvön is az ő kézjegyük szerepel, ami viszont egyértelműen azt jelenti, hogy az okiratokat meghamisították.

Már a baloldalon sem hiszik el, hogy mikroadományokból gyűltek össze százmilliók a 2021-es előválasztási és 2022-es országggyűlési voksolások kampányára. Amikor a SZER riportere felvetette, hogy két különböző pénzről van szó, az interjúban Ungár Péter határozottan azt válaszolta: „Szerintem nem. Szerintem ez ugyanattól a körtől származik, és szerintem valójában se Karácsony Gergely, se Márki-Zay Péter nem tudja, hogy mi lett ezzel a pénzzel.”

Az LMP társelnöke ugyanakkor egy korábbi, közelebbről meg nem nevezett beszélgetésére hivatkozva azt mondta: „Valami, ami a mélyállammal vagy a szolgálatokkal kapcsolatos, szerintem volt itt.” Majd azzal folytatta, hogy „feltételezem, hogy ez nem az Egyesült Államok külügyminisztériuma, tehát nem a hivatalos amerikai csatorna volt, de volt itt valami olyan akarat, ami pénzeket akart bemozgatni abba, hogy az ellenzék iránya merre menjen és hogy ez utána sikeresen váltsa le az Orbán-kormányt. És felmerül egy igazi kérdés (…), hogy mit kértek volna ezek az emberek cserébe, ha nyerünk.”

Kérdésre megismételte, hogy szerinte szolgálati típusú emberektől érkezett befolyásolási pénz ahhoz, hogy átalakítsák a magyar viszonyokat. Mindezt Ungár Péter ugyanakkor megtoldotta: konkrét információja ugyan nincs, de úgy véli, hogy itt ezek nem csak Magyarországról mozgatott szereplők. Az LMP-társelnök megemlítette, hogyan zajlott le egy beszélgetése Szigetvári Viktorral – a Bajnai Gordon-féle DatAdat ügyvezetője, korábban az MSZP kampányfőnöke, majd az Együtt társelnöke volt –, aki olyan hangnemet használt vele szemben, amelyet orosz maffiózókról szóló filmekben szoktak a leszámolási jelenetek előtt. Ez a beszélgetés egyébként akkor történt, amikor az LMP már felbontotta a szerződését a DatAdattal.

Kohán Mátyás a Mandiner.hu-n írja: „A botrányok a politika szükségszerű részei, mindenkivel megesnek, és előbb-utóbb elmúlnak, gyakran akár következmények nélkül is. De minél tovább hazudozik róluk az ember, annál kínkeservesebben és nehezebben múlnak el. Túl kellene hát lenni rajtuk. Mi volt a Városháza-ügy valójában? Miközben a Karácsony-udvartartás lepukkant és túlméretezett főhadiszállásának hasznosításán gondolkodott, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a főpolgármesteri kabinet elé terjesztett egy javaslatot: mi lenne, ha eladnák? Az előterjesztést megvitatták, megrágták, valamiért tárgyaltak róla balos háttéremberekkel és orosz oligarchákkal, majd elvetették. Ennyi. Egy hétig sem tartott volna ki a médiában, ha a főpolgármester az első Anonymus-felvétel után kiterítette volna az asztalra lapjait. De mismásoltak, maszatoltak, hazudoztak, és hetekig sikerült lejáratniuk magukat valamivel, amiből végeredményben nem lett semmi. Végeredményben a dollárbotrányból sem lett semmi: az ellenzék végrehajtotta azt a bravúrt, hogy jó sok pénzből sikerült elvesztenie egy választást, s mivel a kampányfinanszírozási jogszabályok egy kiskapuját használták ki, valószínűleg büntetőjogi értelemben is megúszták. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter mégis inkább életük végéig dagonyáztak volna ebben a botrányban, mintsem, hogy egyszer elmondják az igazat.”

 

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás