Sok gyógyszer – kevés gyógyszer

Minden negyedik román állampolgár kapott 2022-ben ártámogatott antibiotikumot – közölte ma a román Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) elnöke.

Andrei Baciu egy légúti megbetegedések megelőzéséről és kezeléséről, valamint az antimikrobiális rezisztenciáról szóló konferencián vett részt, ahol a nagyarányú antibiotikum-fogyasztásra hívta fel a figyelmet. Antimikrobiális rezisztenciának nevezzük a kórokozók fokozódó ellenálló képességét az antibiotikumokkal szemben, azokat a kórokozókat pedig, amelyek többféle típusú kezelésnek is képesek ellenállni, multirezisztens kórokozóknak.

A szakember tájékoztatása szerint tavaly 4,2 millió román állampolgár kapott ártámogatott antibiotikumot, és ebbe nem tartoznak bele azok, akik teljes áron vették meg a receptre felírt antibiotikumot, illetve akik kórházi ellátás során kaptak ilyen típusú orvosságot.

Baciu emlékeztetett arra, hogy a hideg évszakokban nő az antibiotikum-fogyasztás. Közölte, hogy az antibiotikumfogyasztás tekintetében Románia a harmadik helyen áll az európai országok között. A CNAS elnöke hozzátette, fontos a lakosság tájékoztatása az antibiotikum-fogyasztás hátulütőiről.

Az egészségügyi minisztérium közben azt jelentette ma, hogy 390 koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban, 23 fertőzött pedig meghalt az elmúlt héten. Intenzív terápiás ellátásra 46 beteg szorul. A kórházban kezelt koronavírusos páciensek között 30 kiskorú van, egyikük intenzív terápiás ellátásra szorul.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás