Orbán Viktor egy füst alatt hármat csúsztatott az Országgyűlésben

Jószerével csak az ellenzéki sajtót járta be a hír, hogy Orbán Viktor és Toroczkai László csúsztatásokkal és valótlanságokkal tarkított szóváltásától zengett hétfőn a magyar parlament. A kormánypárti média a magyar kormányfőt próbálta mosdatni, miközben a Mi Hazánk elnöke az interneten futó videóbejegyzésében egyértelművé tett: a miniszterelnök megpróbált lekezelő lenni, de az ingerültsége mögül kisejlett, hogy hazugságon kapták.

A Mi Hazánk Mozgalom nevű jobboldali, de ellenzéki párt elnöke és frakcióvezetője azt kérdezte a Fidesz-KDNP miniszterelnökétől, hogy Magyarország miért nem támogatta az ENSZ gázai tűzszünetre felszólító határozatát. Toroczkai szerint a máskor (pl. az ukrán–orosz háború esetében) „harcosan békepárti” magyar kormány most szemet huny több ezer lemészárolt gázai gyermek sorsa felett. „Hogyan tud így tükörbe nézni?” – kérdezte Orbántól.

Emez a válasza stílusával valószínűleg szavazói számára óhajtotta jelezni, hogy a Fidesz minden látszat ellenére nem a Mi Hazánk koalíciós partnere (hanem a gyakorlatilag nem is létező Kereszténydemokrata Néppárté). „Amit önök javasolnak, az a magyar emberek érdeke, a magyar túszok ellen lett volna. (…) A külpolitika bonyolult terület. Akkor merészkedjenek oda, hogyha értik, hogy mit beszélnek” – vágta oda Orbán, miközben ma már több millió magyar állampolgár hüledezik a magyar külpolitika dilettantizmusán és elvtelenségén , aminek kevés köze van a „bonyolultsághoz”.

Toroczkai tudja, mit beszél

Orbán Viktor szerint Magyarország indítványozta az ENSZ-ben, hogy írják bele a határozatba, hogy a túszokat haladéktalanul szabadon kell engedni, de erre nem voltak hajlandók. Orbán tehát egy Kanada által beadott és elutasított módosító indítványról állította azt valótlanul a parlamentben, hogy azt a fideszes külügy – az ő szavaival Magyarország – nyújtotta volna be. Azt is valótlanul állította, hogy Magyarország Németországgal együtt szavazott az ENSZ-határozat ellen, miközben az európai nagyhatalom tartózkodott azon az ominózus szavazáson. Orbán harmadik csúsztatása az volt, amikor azzal magyarázta a magyar ellenszavazatot, hogy a vitatott határozatban nem volt benne a túszok kiszabadítására való felszólítás. Toroczkai joggal mutatott rá, hogy igenis benne volt: az ENSZ határozatának szövege azonnali humanitárius tűzszünetre, a segélyek beengedésére és az illegálisan fogva tartott civilek szabadon bocsátására szólította fel a feleket. A Jordánia által benyújtott határozatot október 27-én nagy többséggel fogadta el az ENSZ közgyűlése.

A több nyelven is elérhető, A/ES-10/L.25 számú határozat 7-es pontja így szól: „A határozat felszólít az összes illegálisan fogva tartott civil azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, követeli a biztonságukat, épségüket és emberi bánásmódot a nemzetközi joggal összhangban.”

 

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás