SZMÚE: „Felháborító!” De van magyarázat…

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének Igazgatótanácsa felháborítónak tartja, hogy az Amerikai Egyesült Államok – budapesti nagykövetsége által – megtagadta a beutazási vízumot egy magyar újságírótól – áll az erdélyi szakmai szervezet által kiadott közleményben.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületével partneri viszonyt ápoló Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, számos külföldi és nemzetközi sportújságíró- és újságíró-szervezet tisztségviselője 2023. szeptember 15-én a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérésére az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornája, az immár 25. alkalommal megrendezendő jubileumi Árpád-kupa megnyitása mellett tudósítói feladatokat is ellátott volna. Ám nem kapott az USA-ba beutazási vízumot. „Az ügy önmagában is aggasztó, ám tetézi, hogy Szöllősi György sportdiplomataként, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának küldöttjeként, nagykövetként utazott volna, és a hivatalosan igényelt diplomatavízumot tagadták meg tőle” – írta a SZMÚE. „A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete elfogadhatatlannak tartja a sajtó munkatársai mozgásterének szűkítését, valamint a sajtó- és véleményszabadság korlátozását” – zárul a közlemény.

„Mindez azért különösen érthetetlen, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat” – fejezte ki értetlenségét az üggyel kapcsolatban a főszerkesztő, aki 2017-ben kapott diplomata-útlevelet a magyar kormányzattól. Közben viszont a budapesti amerikai nagykövetség azt közölte a balliberális sajtóval, hogy csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. Bár az amerikai törvények értelmében nem áll módjukban tájékoztatást adni egyedi vízumügyekről, a nagykövetség megjegyezte, hogy a közelmúltban értesítették a magyar külügyet arról, hogy megszaporodott az Orbán-kormány által kiállított diplomataútlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetők a magyar kormányhoz. „Az Amerikai Egyesült Államok törvényei alapján viszont a bemutatott útlevél típusától függetlenül csak a külföldi kormányok tisztviselői számára adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. Ez a szabály nem csak Magyarországra vonatkozik” – fogalmaztak.

(Címképünkön a SZMÚE Sepsiszentgyörgy mellett épülő sajtóháza)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Albánok látják el fegyverekkel az embercsempészeket

Következő hír

Új kötet mutatja be a temesvári papnevelde építészeti történetét

Related Posts
Total
0
Megosztás