Törvényt sérthetett a Lomniciékat támadó román képviselő

Felmerül az állam- vagy szolgálati titok megsértésének gyanúja Mirela Adomnicăi (PSD) parlamenti interpellációja kapcsán – írja a Magyar Nemzet.

A román alsóház tagja a bukaresti külügyminisztériumnál kezdeményezte, hogy tiltsák ki Romániából idősebb Lomnici Zoltánt, a magyar Legfelsőbb Bíróság volt és az Emberi Méltóság Tanácsa jelenlegi elnökét, illetve Tóth Kálmánt, a budapesti Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökét.

A román politikusnő azért tette ezt, mert úgymond felháborította, hogy id. Lomnici és Tóth május 20-án Vasvári Pál-díjjal tüntette ki a két, politikai okból meghurcolt, koncepciós perben elítélt és fél évtizedre bebörtönzött székely fiatalembert, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt Kézdivásárhelyen. (Ugyanekkor járt Novák Katalin köztársasági elnök Erdélyben, a szélsőnacionalista román sajtó őrjöngve próbálta egybemosni a „székely terroristák kitüntetését” a magyar államfő látogatásával, noha a kettőnek egymáshoz semmi köze nem volt. Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta fokozódó román információs hadviselés zajlik Magyarország , annak kormánya és a magyar nemzet egésze ellen, eleinte a sajtóban, de immár állampolitikai szinten is, nyilvánvaló titkosszolgálati segédlettel.)

Mirela Adomnicăi hazugságokkal és csúsztatásokkal teli parlamenti interpellációjában sok mindent írt, többek között azt is, hogy a „terrorper” során a bíróság rendelkezésre bocsátott egyértelmű bizonyítékaiból kiderül, hogy a két elítélt valamikor megkísérelt gázvezetékeket felrobbantani Gyulafehérváron.

„Ebben az ügyben megkerestem Beke Istvánt, aki elmondta nekem, hogy sem a per során, sem a vádiratban nem jött elő a Mirela Adomnicăi által megemlített gyulafehérvári robbantási kísérlet. Ám ha a politikus igazat mond, akkor olyan információkhoz jutott hozzá, amelyeket korábban titkosítottak, azokat még Beke és Szőcs, illetve jogi képviselőjük sem ismerhették meg. S ezeket az információkat Adomnicăi nyilvánosságra is hozta” – nyilatkozta id. Lomnici Zoltán. A volt főbíró az ügyben, a felmerült információkkal és a sajtóban megjelent cikkekkel Kulcsár-Terza Józsefhez, a román képviselőház RMDSZ-frakciójának tagjához fordult. „A politikus megígérte, hogy tanulmányozni fogja az anyagokat, és azt, hogy történhetett-e jogsértés az ügyben. Ha igen, akkor mindenképpen tisztázni kell a helyzetet” – tette hozzá az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke.

A szóban forgó román szocialista politikus amúgy a dél-bukovinai Suceavában született 1970-ben, jogi diplomát Jászvásáron (Iași), szerzett 2004–2008 között PSD-s parlamenti képviselő volt, 2020-tól ismét az, közben „pótolhatatlan” pártaktivistaként váltakozó pozíciókat töltött be a Suceava megyei közigazgatásban, két évig prefektus is volt. Mirela Adomnicăi jelenleg az utódkommunista Szociáldemokrata Párt képviselőházi frakciójának helyettes vezetője, az alsóház emberjogi, vallás- és kisebbségügyi bizottságának, valamint a munkaügyi és társadalomvédelmi bizottságának a tagja.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Hauszmann Alajosra emlékeztek ma Budapesten

Következő hír

Egy kis terefere nem árt, de sok haszna nem várható

Related Posts
Total
0
Megosztás