Újabb felvidéki magyar választási kudarc

Ezúttal sem jutott be a pozsonyi parlamentbe a szlovákiai magyarok politikai összefogását nevében is sugalló Szövetség, mivel tegnap csupán a leadott voksok 4,4 százalékát sikerült begyűjtenie az előrehozott törvényhozási választáson.

Robert Fico volt miniszterelnök szociáldemokrata pártja, az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 24 százalékával nyert, de ez édeskevés a kormányalakításhoz. A második helyen 16 százalékkal a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 7 párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba. A nem végleges részeredmények szerint bejut még a 150 fős Szlovák Nemzeti Tanácsba az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 6 százalékkal.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

Noha a Szövetség a magyar kormányzat és a Fidesz támogatását is élvezte, csupán 130 ezer voksot tudott begyűjteni, ami a szlovákok magas részvételi aránya miatt nem elég a 5%-os küszöb megugrásához. Ugyanakkor ezt azt jelzi, hogy a közel félmilliós felvidéki magyarság egy része szlovák pártokra vagy más magyar indulókra szavazott. A magyar párt alelnöke már be is lengette: az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti. Vagyis ezentúl majd a szlovák pártokba betagolódva sikerülhet magyar nemzetiségű politikusokat az ország törvényhozásába juttatni.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Növeli az adókat és az inflációt a román deficitcsökkentő csomag

Következő hír

Lecsaptak a nyugat-romániai hulladékmaffiára, de ez csak a jéghegy csúcsa

Related Posts
Total
0
Megosztás