Újabb korrupt brüsszeli bürokraták bukhatnak le

Friss információk szerint fordulat állhat be a szerteágazó EP-korrupció feltárásában azzal, hogy görög sajtóértesülések alapján Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő 10 újabb korrupt politikus megnevezésére készül. 

„Tudjuk, hogy Pierre Antonio Panzeri együttműködik a hatóságokkal, és valószínűleg más neveket is meg fog említeni. Ha igaz, hogy körülbelül tíz személyt fog megnevezni, ahogy mondják, akkor a nyomozás új lendületet kap” – mondta Ale Hanna Neumann német zöldpárti EP-képviselő az ERT görög közszolgálati televízió szerint.

Továbbra is börtönben marad Eva Kaili szocialista EP-alelnök élettársa, Francesco Giorgi, aki éveken át dolgozott Panzeri tanácsadójaként, és a tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája. Még egy hónapig biztosan fogva tartják, hogy ne tudjon eltüntetni nyomokat. Giorgi ügyvédje szerint a hónap elején Antonio Panzeri volt EP-képviselő és a hatóságok között a bűnszervezet minden elemének feltárásáról kötött megállapodás nem változtat védence helyzetén, vagyis nem szabadulhat.

Két további gyanúsított képviselő, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino európai parlamenti mentelmi jogát hamarosan megvonhatják, a szavazás erről a jövő héten vagy februárban várható. Cozzolino egyébként a héten megjelent az EP-képviselők előtt és tagadta az összes vádat.

Az üggyel kapcsolatban idézik Pascal Arimont belga EP-képviselőt, aki azt mondta az Euronewsnak: a Európai Parlamentbe vetett bizalmat minél hamarabb helyre kell állítani. „A korrupciós ügyek túlszárnyalták a képzelet határait akkor, amikor valakik készpénzt osztogattak – ez olyan, mint egy rossz film, amiben szerepelünk, de amiben valójában nem szerepelünk, mert az itt dolgozó emberek többsége nem volt érintett ebben.”

Közben tegnap kiderült: Belgium nem kéri Olaszországtól az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügy olasz gyanúsítottjainak elfogását és kiadatását Rómától. Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő lánya és felesége vállalta, hogy maguk utaznak Belgiumba kihallgatásra a belga szövetségi ügyészséggel január közepén kötött megállapodás keretében. Maria Dolores Colleonit és Silvia Panzerit a decemberi brüsszeli letartóztatásokkal párhuzamosan Olaszországban vették őrizetbe, jelenleg háziőrizetben vannak. A két gyanúsított korábban azt akarta elérni az olasz igazságszolgáltatásnál, hogy hazájukban hallgassák ki őket, azonban most készen állnak, hogy Belgiumba utazzanak és együttműködjenek az ottani hatóságokkal.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Amiben Románia Ukrajnán is túltesz

Következő hír

Grószt a guta kerülgette

Related Posts
Total
0
Megosztás