Újabb pofon Romániának

Hiába reménykedik Románia és Bulgária, Ausztria ismét jelezte: továbbra sem hajlandó jóváhagyni a két ország schengeni csatlakozását.

Ezt Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter jelentette be pénteken, bár igyekezett némileg tompítani a döntés élét. „Ausztria ellenállása a schengeni bővítéssel szemben nem közvetlenül Bulgáriának és Romániának szól” – jelentette ki pénteken Schallenberg a Marija Gabriel bolgár külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

Az osztrák kormánytag elégedetlenségét fejezte ki az Európai Unió szabad mozgást biztosító övezetének működésével kapcsolatban, és jelezte, hogy a bécsi kormány fenntartja jelenlegi álláspontját az EU Tanácsában. Schallenberg szerint a Ausztriának „alapvető problémája” van a schengeni térség működésével, és az elmúlt hónapokban az EU-ba érkező nem uniós migránsok menedékkérelmeinek magas száma miatt panaszkodott. Bécs ragaszkodik ahhoz, hogy fokozni kell az illegális migráció elleni fellépést, és további biztonsági intézkedéseket sürgetett az EU külső határain.

Az osztrák külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy számos schengeni ország a közelmúltban újra bevezette az ideiglenes határellenőrzést. „Ez azt mutatja, hogy valami nem működik” – mondta a miniszter, aki a Die Presse szerint jelezte, hogy Ausztria egyelőre fenntartja vétóját az EU Tanácsában a schengeni bővítéssel kapcsolatban.

Az EU bel- és igazságügyi tanácsának utolsó olyan ülése, amelyen ismét szavazni lehet a schengeni térség bővítéséről, 2023 decemberében less, de ennek napirendjét még nem határozták meg. Romániának és Bulgáriának eredetileg 2011-ben kellett volna a schengeni térséghez csatlakoznia, azonban azóta több nyugat-európai tagállam sorozatosan kifogásokat emelt a felvételük ellen.

Bár nyíltan ma már nem mondják ki, a két balkáni országban továbbra is általános a korrupció, jogállamisági problémák is vannak, nem csupán határrendészetiek. Romániában a korrupció áthatja az igazságszolgáltatást és a közigazgatást is, bár nemigen van olyan szegmense a társadalomnak, amelyről ez nem mondható el.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás