Durvuló antiszemitizmus Nagy-Britanniában

Folyamatosak az Izrael-ellenes tüntetések az Egyesült Királyságban, miután a közel-keleti ország válaszul a palesztin Hamász fegyveres akcióira szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezet ellen, amelyet ez a szervezet ellenőrzött.

Noha a brit megmozdulások szervezői azt állítják, a tüntetések békések, az országban élő zsidók korántsem érzik biztonságban magukat, emellett az antiszemita incidensek száma is növekvő tendenciát mutat – hívta fel a figyelmet szombati cikkében a The Times of Israel hírportál.

A Community Security Trust (CST) brit szervezet legfrissebb statisztikai adatai szerint október 7. és november 15. között legkevesebb 1324 antiszemita incidenst regisztráltak az Egyesült Királyság területén. A szervezet kiemelte, az 1984-es első adatok óta 40 nap alatt sosem jelentettek ilyen magas esetszámot, továbbá arra is rámutatott, az idei év első hat hónapjában 803 incidensről számoltak be. A CST közlése szerint a feljegyzett esetekben többek között gyűlölködő megjegyzések, életveszélyes fenyegetések, fizikai támadások, valamint más Izrael-ellenes megnyilvánulások is vannak.

A szervezet cikkében néhány konkrét esetet is megemlített: több brit városban zsidó túszok plakátjait távolították el vagy rongálták meg, egy férfi egy zsidó iskolás lányt fenyegetett meg a metrón, egy iskolában pedig arról beszélt egy fiatal, „minden zsidót el kellene gázosítani”.

Múlt szombaton Londonban több mint 30 ezren vonultak utcára, több tüntető azonban Hamász-terroristának öltözött és olyan szélsőséges szervezetek jelmondatait skandálták, mint az al-Kaida vagy az Iszlám Állam (ISIS). A tüntetők a 628-as hajbari csatára emlékeztettek, amikor az arábiai Medina melletti oázist elfoglalták a túlerőben lévő zsidóktól a Mohamed próféta vezette muszlimok. A csata során több száz zsidót öltek meg. „Ugyanerre a sorsra fogtok jutni” – fenyegették meg az izraelitákat a londoni tüntetés részvevői. A megmozdulás során továbbá olyan kiáltások is elhangzottak, hogy „Isten hozott Gázában, testvérvárosa Auschwitznak”.

Brit lapok szerint a zsidógyűlölet egyre nagyobb méreteket ölt az országban, és a hatóságok is fokozottabban védik a közösségeket. Egyebek mellett több helyen már rendőri kísérettel hagyják el a zsidók a zsinagógákat. Becslések szerint az Egyesült Királyságban több mint 271 ezer zsidó él, a teljes lakosság körülbelül 0,5 százalékát teszik ki.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás