Izrael már nem csak a Gázai övezetben támad

Az izraeli hadsereg ma is folytatta iszlamista célpontok támadását a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában – jelentették katonai szóvivők. Világszerte tüntetők százezrei követelik a térségbeli tűzszünetet, miközben a tiltakozók egy része kimondottan palesztinpárti.

Az izraeli hadsereg (IDF, közismertebb nevén Cáhál) terrorista állásokat vett célba a Gázai övezet északi részén, és megölték egy iszlamista fegyveres osztag tagjait Dzsabálijában. A légierő a Hamász terrorista infrastruktúráját semmisítette meg Dzsabálija és Bét Lahia városokban, valamint a gázavárosi Zeitun negyedben. Az izraeli katonák a házkutatások során fegyvereket és katonai felszereléseket találtak Dzsabálija lakóépületeiben a saját jelentéseik szerint. Állítják, hogy az es-Sifá kórház megszállásának terrorelhárító célja van.

A Cáhál szóvivője két elesett izraeli katona nevét közölte ma reggel, miután szombaton hét, a Gázai övezetben elesett katona nevét hozták nyilvánosságra.

Palesztin jelentések szerint tizenöt palesztin meghalt légicsapásokban a Gázai övezet közepén és déli részén. Tizenhárman egy civil lakóház elleni támadásban a középső részen fekvő Nuszirat menekülttáborban, egy nő és lánya pedig Hán-Junisz településen vesztette életét, az övezet déli részén.

„A Hamász elleni hadjárat hónapokig és évekig is eltarthat. Vér, verejték és könnyek évekig” – figyelmeztetett Jaír Golan volt izraeli vezérkari főnök-helyettes a tel-avivi sajtónak nyilatkozva. „A nemzeti cél egyértelműen az összes elrabolt kiszabadítása. A helyzet összetett, bajos. Nem csak a Hamásznál, de talán az Iszlám Dzsihád kezében, esetleg más csoportoknál is vannak túszok. Ez egy nagyon bonyolult tárgyalás” – tette hozzá.

A Palesztin Vörös Félhold segélyszervezet bejelentette, hogy az izraeliek éjjeli razziáiban két palesztin vesztette életét Ciszjordániában, Dzseninben és Betlehem környékén. A két város vezetői szerint ártatlan civilekről van szó. Náblusz környékén és Kalandiában is meglőttek a zsidók fiatal arabokat, köztük két kiskorút is.

A libanoni média vasárnap reggel izraeli támadásokról számolt be Libanon déli részén, a Ros Hankara közelében lévő A-Nakura térségben. Előzőleg Libanonból valakik tíz rakétát indítottak izraeli területre, amelyek lakatlan térségben landoltak. Az izraeli hadsereg a lövöldözés forrását támadta Libanonban – állította az izraeli katonai szóvivő. Vasárnap délelőtt többször is légvédelmi riadók voltak az ország északi településein Libanonból indított katonai drónok veszélye miatt. Az izraeli haderő bejelentette egy pilóta nélküli repülő elfogását a libanoni határ felett.

Tegnap ismét világszerte tiltakozások voltak a gázai háború miatt. A békét követelők mellett nagyon sok Izrael- és zsidóellenes demonstráló is felvonult, olykor drasztikus, gyűlölködő szlogeneket hangoztatva, a zsidó állam megbüntetését, sőt eltörlését követelve. A muszlim világban egyértelműen terjed az a meggyőződés, hogy Izrael genocídiumot követ el a palesztin nép ellen.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Újabb pofon Romániának

Következő hír

Letartóztatnák a nagyszebeni rablógyilkosság három gyanúsítottját, de…

Related Posts
Total
0
Megosztás