Vasúti sztrájk lesz pénteken reggel

A romániai vasutasok szakszervezeteit tömörítő Drum de Fier – Elcatel érdekvédelmi szövetség figyelmeztető sztrájkot hirdetett szeptember 15-ére a Román Vasúttársaságnál (CFR). Holnap, azaz pénteken reggel 7 és 9 óra között a vonatok nem fognak közlekedni Romániában.

A vasúti alkalmazottak követelik az új kollektív munkaszerződés megkötését, a vasúti alkalmazottak jogállásáról szóló 2020/195-ös törvény rendelkezéseinek alkalmazását és az egyes munkakörökre jellemző feladatoknak, felelősségnek és képesítéseknek megfelelő bérhierarchia tiszteletben tartását, a megfelelő munkafeltételek és az egyéni védőfelszerelések biztosítását az alkalmazottak számára, valamint az ágazat megfelelő finanszírozását.

„A vasúti dolgozók több mint 30 éve ugyanolyan rossz munkakörülmények között dolgoznak, megfelelő egyéni védőfelszerelés nélkül, a munkaerőhiány pedig rengeteg túlórát eredményez, ami kihat a munkavállalók egészségére” – állítja közleményében az érdekvédelmi szövetség.

Leszögezik: a kormánynak kötelessége biztosítani a megfelelő finanszírozást a 2020/195-ös törvény gyakorlatba ültetéséhez, hogy megakadályozza a vasúti infrastruktúra további romlását és növelje a vasúti biztonságot. A rendszernek sürgősen friss munkaerőre, szakképzett alkalmazottakra van szüksége.

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) határozottan támogatja a CFR alkalmazottainak péntekre tervezett figyelmeztető sztrájkját, a szállításügyi minisztertől kérve, hogy kezdeményezzen párbeszédet a szakszervezetekkel a munkakörülmények és a vasúti infrastruktúra javításáról.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Aljas magyarellenes propaganda a svéd iskolákban

Következő hír

Bánffy-napot rendeznek a bonchidai kastélyban

Related Posts
Total
0
Megosztás