A Nyugat zavargásokat próbál szítani Szerbiában

A tíz nappal ezelőtti szerbiai választások eredményei nyomán a vesztes balliberális ellenzék tiltakozásokba kezdett Belgrádban az elmúlt napokban, a kezdeményezők mögött egyértelműen nyugati hatalmak és erők állnak, különböző Soros-szervezetek képében. Hétfőn este több ezren gyűltek össze a központi választási bizottság épülete előtt, ahonnan aztán a rendőrség központjához vonultak.

Napok óta tart a tüntetéssorozat a fővárosban a választás miatt, amely egyes „nemzetközi megfigyelők” szerint nem volt tisztességes. A parlamenti választásokat amőgy az addig is kormányzó Szerb Haladó Párt nyerte, ennek vezetője volt egykor Aleksandar Vučić köztársasági elnök. A párt a szocialistákkal (!) és a Vajdasági Magyarok Szövetségével koalícban továbbra is kényelmes többségben kormányozhat.

Az ellenzék azért tiltakozik, mert szerintük számtalan választási csalás történt az előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon. A tüntetők még vasárnap betörték a városháza főbejáratának ablakait és üvegeit, majd a rendőrség paprikaspray-vel oszlatta fel őket. A hatóság szerint nyolc rendőr megsérült az összecsapásokban. Vasárnap 38 embert vettek őrizetbe, miattuk mentek aztán hétfőn a tüntetők a rendőrséghez.

Az orosz külügyminisztérium úgy látja, hogy Szerbiában lesz „az új Majdan”, mivel egyértelmű, hogy a belgrádi zavargások mögött a Nyugat áll. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta: „Nyilvánvalók a kollektív Nyugat arra irányuló próbálkozásai, hogy felszítsa a helyzetet az országban a kijevi hatalomátvételek, a Majdan-puccsok technikáját alkalmazva.” Zaharova hangsúlyozta, hogy jelen helyzetben az egyetlen lehetséges megoldást a szerb alkotmány rendelkezéseinek szigorú követése és a „saját országa nemzeti érdekei alapján szavazó szerb nép választásának” tiszteletben tartása jelenti. Az orosz titkosszolgálatok amúgy előre figyelmeztették Belgrádot a készülő rendbontásokra, a szítás és szervezés alatt álló „népharagra”.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap éjjeli tévébeszédében nyugalomra intette a lakosságot, és kijelentette, hogy semmiféle forradalom nincs Belgrád utcáin, másrészt szégyenletesnek nevezte, hogy az ellenzék a nép akaratával szembeszállva, erőszakkal akar hatalomra kerülni.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A karácsonyi puccs

Következő hír

Állandósult a titkosszolgálati hatalom Romániában

Related Posts
Total
0
Megosztás