Elhelyezték a Székely Mikó Kollégium új időkapszuláját

Egy sárgödör mélyének tűnő, de annál inkább értékes üregszerű földkatlanba helyezték el hétfőn délelőtt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium új időkapszuláját– írja a Háromszék.

Az ezelőtt 153 évvel elhelyezett, nemrég felbontott időkapszula mintájára készült emlékjel elkészítése azután történt meg, hogy idén május 17-én – kihasználva a kollégium felújítási munkálatait – megtalálták és kiemelték az 1870. június 27-én elhelyezett, rozsdával borított, időtanú fémhengert. A benne rejlő dokumentum ugyan olvashatatlanná vált, korabeli leírásból azonban ismerjük annak tartalmát, a fémhengerben elhelyezett pénzérmék azonosítását a nagyszebeni Brukenthal Múzeumban végzik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felkérésére, ezek később a kollégium múzeumtermében kapnak helyet.

Az új fémhengerbe elsőként az iskola történetét összefoglaló dokumentumot rakták bele, ami 1855-től, a tervezés, építkezés kezdetétől 2020-ig írja le a történteket, másodikként a kollégium jelenkori életét összefoglaló írás került bele. A város polgármestere is elhelyezte saját üzenetét az időkapszulában. Az említett három, saválló papírra írt, műanyagborítóba helyezett dokumentumon kívül egy emlékdobozt helyeztek a fémcilinderbe, amelyben a lej, forint és euró pénzérméken kívül egy digitális információhordozó, egy városjelvény és egy városimázsjelző kis makett van.

Az új időkapszulát az eredeti helyére, a Székely Mikó Kollégium és az egykori Városháza (amiben jelenleg a Tamási Áron Színház működik) érintkezésénél, a városi szervezőirodánál lévő sarokkőnél helyezték el, újabb mementóként, hogy itt valamikor magyar oktatás vette kezdetét.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Alávaló balliberális támadás köztiszteletben álló írók ellen

Következő hír

Megjelent a VÁRAD júniusi száma

Related Posts
Total
0
Megosztás