Megjelent a VÁRAD júniusi száma

A Nagyváradon szerkesztett és kiadott irodalmi, művészeti, társadalmi, tudományos folyóirat idei 6. száma felidézi Tüzes Bálint költő-tanár alakját, aki éppen tíz éve hunyt el. Bár már Szilágyi Domokos is ígéretes tehetségnek találta a még kiforratlan hangú poétát a hetvenes évek elején, Tüzes mégsem jutott el az önálló kötetig a diktatúrában. Nem volt termékeny költő és publicista, de színes egyéniségével és „kultúrmisszionáriusi” szerepvállalásával értékes tagjává vált a bihari, az erdélyi magyar közösségnek, miközben büszkén hangoztatta örmény gyökereit.  Két versének és egy róla szóló nekrológnak az újraközlésével emlékezik rá a folyóirat friss száma.

Lőrincz György udvarhelyszéki író Ma éjjel eljövök érted… című novellája alkotja a lapszám gerincét, mellette Domonkos László rövidprózája, illetve Vitéz Ferenc, Czilli Aranka, Ferenczfi János, Majoros Enikő és Molnár Zsolt versei képezik az irodalmat. Kocsis Csaba, a sokoldalú berettyóújfalui alkotó új könyve és a Nagyváradon legutóbb megnyitott fotó- és fotógrafika-kiállítása is téma a lapban, már csak azért is, mert az ő művei illusztrálják a friss folyóiratszámot. Mivel az előző, májusi lapszám képzőművésze Jovián György volt, aki a felújított váradi barokk palotában állította ki a Sic erat in fatis ovidiusi sor jegyében egyes alkotásait, ezúttal a tárlatnyitóról közöl tudósítást a folyóirat. Továbbá beszámolót a Lipcsei Márta költővel való könyvtári találkozásról, akit 80. születésnapja alkalmából köszöntöttek, úgy is, mint a Várad egyik alapítóját.

Fülöp László és Barkóczy László kaposvári kutatók a magyar ötvösművészetről és céhtörténetről szolgálnak érdekes történelmi adalékokkal tanulmányukban, Fried Noémi Lujza pedig Schlauch Lőrinc püspök váradi emlékszobájának megnyitásáról ír. Tóth Hajnal az egyik legtöbbet turnézó, legnépszerűbb magyar rockzenészt, Takáts Tamást hozza „olvasóközelbe” A zene gazdagabbá teszi az életet címmel. Szombati-Gille Tamás színikritikával jelentkezik ezúttal, Farkas László helytörténeti sorozata az Erdélyi Helikon íróközösségének 1927-beli nagyváradi fellépését idézi fel korabeli sajtóbeszámolók alapján.

A Várad májusi száma megrendelhető a varadszerkesztoseg@gmail.com e-mail címen, amelyen előfizetés is eszközölhető. A megrendelők a folyóiratot postán kapják meg, az előző lapszámok a Varad.ro honlapon is olvashatók.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Elhelyezték a Székely Mikó Kollégium új időkapszuláját

Következő hír

Fények, színek, éjszakája a Székely Nemzeti Múzeumban

Related Posts
Total
0
Megosztás