Emléktárlat nyílik Jakobovits Miklós halálának tizedik évfordulóján

Jakobovits Miklós (1936–2012) utolsó, római ihletésű festői korszakából nyílik kiállítás Kozmikus oltár címmel a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota második emeleti kiállítótermeiben a hétvégén, annak apropóján, hogy az örök kísérletező, filozofikus lelkületű, istenkereső művész egy évtizede, 2012. december 16-án adta vissza lelkét Teremtőjének.

Róma színei és formái, az impressziók gazdagsága a 2000-es évek elején arra sarkallták az amúgy is elmélyült gondolkodót, hogy az anyag mélyére ásva, a formák leegyszerűsítésével fejezze ki azt a katartikus létformát, amit az örök város (urbs aeterna – Tibullus) tömör lelkisége, az évezredek alatt felgyülemlett kultúra és művészet hagyott intellektusában. Sajátos jakobovitsi felületeket képezve, e színek és formák felragyognak a 34 művet számláló válogatásban, a tárlat a „római korszak” keresztmetszetét képezi.

A 2022. november 19-én, szombaton, 17 órakor megejtendő tárlatnyitón a pályatárs és jóbarát, Jovián György festőművész méltatja a nagyváradi mestert, a feleség és társ, Jakobovits Márta keramikusművész pedig a közös alkotói munka rejtelmeibe avatja be a közönséget. A tárlat egy évig lesz látogatható a barokk palotában.

*

Jakobovits Miklós Kolozsváron született 1936-ban, Nagyváradon halt meg 76 éves korában. Örmény katolikus családból származott, a marosvásárhelyi képzőművészeti szakközépiskolában érettségizett, majd a kolozsvári képzőművészeti főiskolán mint Kádár Tibor és Miklóssy Gábor tanítványa szerzett diplomát. A Munkácsy Mihály-díjas festőművész, muzeológus, művészeti író egyik újraindítója és alelnöke volt 1994-től a Barabás Miklós Céhnek, a romániai magyar képzőművészek 1929-ben alakul, 1944 őszén időlegesen megszűnt egyesületének. A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti tagozatának tagjává 2004-ben választották.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás