Ma este magyar színekben világítják meg Brassó román városnevét

Nem mindenki örült a városháza döntésének, amellyel a város a legnagyobb, 16 ezer fős magyar kisebbségét tisztelte meg – olvasható a Mandiner cikkében. Hörgő román nacionalisták kommentjei terjednek a közösségi médiában.

Magyarország augusztus 20-i államalapítási ünnepe alkalmából szombat este piros, fehér, zöld, azaz magyar színekkel fogják megvilágítani a Brașov (Brassó) feliratot a város fölé magasodó Cenken, illetve a brassói városháza épületét – jelentette be a brassói önkormányzat Facebook-oldalán. A bejegyzés alatti hozzászólások szerint nem mindenki örült a városháza döntésének, amellyel a negyedmilliós város legnagyobb, 16 ezer fős magyar kisebbségét tisztelte meg.

„Kíváncsi vagyok, hogy december 1-jén megvilágítanak-e egy épületet a román zászló színeiben” – írta az egyik, viszonylag visszafogott hozzászóló. Egy másik meg egyenesen Magyarországra küldte volna azokat, akiknek fontos a magyar állam zászlaja, de olyan is akadt, aki annak örült, hogy az „olasz” zászló színei megjelentek Brassó fölött. De akadtak toleránsabb román hozzászólók is, akik helyeselték a döntést.

Az önkormányzat gesztusa amúgy akkor lenne igazán „európai”, ha mind a Cenkre, mind máshová magyarul is kiírnák a történelmi Magyarország gazdag múltú, jelentős városának nevét, amelyet egyes történészek Szent István, mások IV. Béla erődítményeként tartanak számon. Brassó ismert története a Német Lovagrend érkezésével kezdődik, amely 1211-ben adományul kapja a települést II. András királytól, és az eredeti elképzelések szerint bázisul szolgált volna a Kárpátokon túl elterülő havasalföldi és moldvai kun és besenyő népesség keresztény hitre térítéséhez, illetőleg az ottani magyar uralom biztosításához.

Brassó kapcsán egyébként érdemes megjegyezni, hogy a 2020-as önkormányzati választások alatt Coliban Allen USR-s (Mentsétek meg Romániát Szövetség) politikus szerzett polgármesteri mandátumot. Az RMDSZ viszont csak a szavazatok 2,4 százalékát szerezte meg, így nem jutott be a helyi képviselő-testületbe. Emiatt a pártközpont a brassói szervezetben elnökcserét rendelt el.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Több ezer zarándok vett részt a perkői búcsún

Következő hír

Kézilabda-fesztivál: „Óriási ereje van egy ilyen eseménynek”

Related Posts
Total
0
Megosztás