Nesze neked, Budapest!

Pilhál Tamás a Magyar Nemzetben közölt tegnap a fenti címmel egy összefoglaló véleménycikket, keserédes iróniával világítva meg azt a tragikomikus helyzetet, amibe a 2019-ben Budapesten hatalomra jutott balliberális városvezetés – élén egy semmihez sem értő zsúrfiúval, Karácsony Gergellyel – lavírozta bele a magyar fővárost. Érdemes elolvasni, de a végén hadd fűzzünk majd hozzá egy megjegyzést. Íme előbb a publicisztika:

Szűk két esztendeje Karácsony Gergely főmormota arról tájékoztatta Budapest népét, hogy előbb választaná a pénzügyi csődöt, mint a közszolgáltatások minőségének csonkítását. Mára kiderült: szózata nem pusztán tájékoztatás volt, sokkal inkább jóslat. Előbb taszajtotta pénzügyi csődbe a fővárost, és csak szigorúan ezután, nagyjából mostanra vágta gajra a közszolgáltatásokat, különös tekintettel a tömegközlekedést, amely tegnap reggel összeomlott. Megjósolta, mit fog elkövetni – majd elkövette. Budapest szakajtotta magának e virágot, hát szagolja…

A jóslat első részéről már boldog-boldogtalan értesült, lévén maguk a csődgondnokok, Karácsonyék is számtalanszor szelfibotot ragadtak, és beleszűkölték a kamerába: üres a kassza. S bár Tarlós Istvántól valami kétszázmilliárdot örököltek, azt mára az utolsó fillérig elidétlenkedték. Pedig ők – mármint a szivárványkoalíció – állítólag minden erejükkel takarékoskodtak. Lám, Gergely is csupán negyven-akárhány tanácsadót szerződtetett, holott fölbérelhetett volna százat is.

Helyettese, Tüttő Kata is csak nyáron szokott kilovagolni a tengerből. A fővárosi susnyásokra nemigen pazarolták az adóforintokat („méhlegelő”), a kutyagumikkal sem bíbelődtek, a köztéri kukák egy részét meg leszereltették, azokkal se legyen gond. A Lánchíd felújítása is mindössze bagatell ötmilliárddal került többe, mint ha elfogadják a Tarlóséktól örökölt árajánlatot. De legalább a több pénzért cserébe csökkentett műszaki tartalom járt. Ügyes.

Ám hiába a „spórolás”, hiába minden, a kétszázmilliárd – huss! – elillant, immár folyószámlahitelen tengődik a nemzet fővárosa, s maga Karácsony is egyre gyakrabban fényképezteti magát valamelyik BKK-viszonylaton, hóna alatt az utazóközönséggel.

Így érkezünk meg a jóslat második részéhez, a közszolgáltatások szétveréséhez. A kenetteljes ember a sameszaival együtt pár napja elhatározta, megritkítja Budapest 43 busz-, négy villamos- és hat trolijáratát. Idáig nyilván túl sűrűn jártak. Az indoklás szerint „a home office-nak és a rugalmas munkabeosztásnak köszönhetően az átlagosnál kevesebben utaznak”.

S ha kevesebben utaznak, minek a proletároknak annyi busz, villamos meg troli, nem igaz? Közlekedési szakértőket, civil szervezeteket, kerületi polgármestereket nem fárasztott azzal, hogy kikérje a véleményüket, az utasokat pedig, hogy tájékoztassa őket, helyette tegnap máris élesítette a járatritkítást. Nesztek!

Ennyi anyázást már rég hallhatott a Thököly út, mint tegnap, amikor a jónép próbálta magát fölszuszakolni a ritkított 7E-kre, reménytelenül. Természetesen dehogy Karácsony a hülye. Ki van zárva, hogy nem ért a közlekedésszervezéshez (sem). Inkább arról lehet szó: a budapesti dolgozó nép nem hajlandó tudomásul venni, hogy neki márpedig kevesebben kéne lennie – miként azt főpolgármester úr bölcsen előirányozta.

Továbbá a sok karácsonyi bejglitől nyilván fölpuffadtak, így orvul kétembernyi helyet foglalnak el. Ha e két magyarázat esetleg nem lenne elég hihető, még mindig rá lehet fogni a történteket Orbánra, aki minden bizonnyal külhoni magyarokat szállíttatott Budapestre, hogy velük túlterheltesse Gergely tömegközlekedését…

Különös. Regnálása hajnalán Karácsony azt hirdette, hagyjuk a francba a kocsit, járjunk BKV-val, különben elpusztítjuk a bolygót meg a fővárost. Meggyőzésünk érdekében egy rakás autósávot odaadott a bicikliseknek. Így olyan böszme dugók alakultak ki, hogy néhányan tényleg átmenekültek a tömegközlekedésre.

Tegnap főleg nekik (és persze mindenki másnak) mutatott egyezményes jelet ez a formatervezett vigyorú ember. A jó hír, hogy pár hónap múlva, a szavazófülkében mi is visszamutogathatunk neki.

*

Nos, eddig tartott Pilhál Tamás írása, aminek a címe azért telitalálat, mert egy olyan lényeges tényezőre is utal, amit szinte sohasem említ meg a fővárosi állapotokat kritizáló kormánypárti média: maguk a Magyarország teljes lakosságának egynegyedét kitevő budapestiek döntöttek jó négy és fél évvel ezelőtt, hogy nekik a pozőr Karácsony Gergely és a mögötte álló obskurus klikk kell! Telitalálat a cím: Nesze neked, Budapest! Megfontolatlan, elhamarkodott, önsorsrontó választásuknak issza a levét a székes főváros teljes lakossága – kivéve persze azt a brancsot, amelyik ebből a döntésből messzemenően profitált. Karácsonyék „elidétlenkedték” az előző városvezetéstől örökölt kétszázmilliárdot – fogalmaz nagyon szőrmentén a cikkíró anélkül, hogy fölvetné: talán a bűnüldöző hatóságoknak volna a feladatuk a pénz nyomára bukkanni és a kártételeket számonkérni. Még mielőtt a megvezetett választók nem döntenek ismét rosszul…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az RMDSZ korábbi partnereit szidja

Következő hír

Kitüntet a Párt

Related Posts
Total
0
Megosztás