Tánczost táncoltatná az összes demagóg román politikus

Vasárnap óta foglalkoztatja élénken a romániai sajtót – a román nyelvűt szinte kizárólag magyarellenes éllel – a Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ellen indított „civil” kampány. Az RMDSZ-es tárcavezető lemondását a Declic nevű „közösség” követeli, de felsorakozott e mögé az ellenzéki Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) egyik EP-képviselője is.

A román Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumot vezető Hargita megyei politikusnak elsősorban a nemzeti parkok veszélyeztetettségét róják fel, a folytatódó erdőirtásokat, de azt is, hogy magyarul beszélt az ellene kampányoló aktivistákkal. Az RMDSZ közleményben állt ki a minisztere mellett, minden kritikát visszautasítva, az egekig magasztalva Tánczost.

Közben azonban a román politikai osztály számos hangoskodója a magyar miniszter lemondását követeli, legfőképpen amiért magyarul kérte számon az ellene magyar nyelven agitáló Declic aktivistáit, akik Tánczost dehonesztáló pannókat hurcolásztak szerte Székelyföldön, holmi érzékenyítő autós karaván keretében. Van, aki egyenesen a politikusnak a közéletből való azonnali távozását követeli, amiért közterületen magyarul szólt a csak románul beszélő „civilekhez”. A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik bukott kormányfője, a hírhedt Mihai Tudose egyenesen európai parlamenti képviselőként intézett kirohanást Tánczos Barna ellen, noha valójában neki kellett volna már rég eltűnnie a közéleti színtérről és a politikából, hiszen 2018 elején akasztófával fenyegette meg a magyar nemzetiségű román állampolgárokat.

Mihai Tudose, az EU-tagállam Románia miniszterelnöke akkor azt mondta egy televíziós műsorban: „Megmondom egyenesen: azt üzentem, hogy ha a székely zászlót felvonják az ottani intézményekre, akkor ők is ott fognak lógni a zászló mellett.” Mégsem emiatt kellett megválnia a kormányrúdtól pár nap múlva, hanem mert összekülönbözött Liviu Dragnea akkori PSD-elnökkel. Tudosét számos bűne ellenére sem ejtette a párt, 2019-ben kijuttatták az Európai Parlamentbe. Most egyenesen bűnvádi eljárást sugalmaz egy székely politikus ellen, amiért az román állami főtisztviselőként úgymond megsértette az alkotmányt…

Tudose Tánczos Barna elleni fellépése azt is jelezheti, hogy mégsincs olyan nagy egyetértés a PSD–PNL–RMDSZ-kormánykoalícióban, hiszen lám, az azt alkotó legerősebb párt EP-képviselője „selyemzsinórt küldött” a koalíciós partner, az RMDSZ politikusának…

Total
0
Megosztás
Előző hír

A baloldal tüntetést rendezett a pedagógusok világnapján

Következő hír

Ársapkát tettek Romániában a tűzifára

Related Posts
Total
0
Megosztás