„Tolvajok!”

Lehurrogták és kifütyölték ma beszéde közben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Marcel Ciolacut a román fejedelemségek egyesülésének évfordulóján tartott jászvásári (Iași) ünnepség résztvevői. Jelen volt a bukaresti koalíciós kormány feje, Nicolae Ciucă tartalékos tábornok is.

Az oszmán fennhatóság alatt lévő román fejedelemségek, Moldva és Havasalföld 1859-ben megkezdődött egyesülése az a történelmi esemény, amelyet január 24-én ünnepel az ország. 2015 óta munkaszüneti nap, nemzeti ünnep.

„Én valóban szeretlek titeket” – reagált a szocialista politikus az Egyesülés téren összegyűlt tömegből érkező bekiabálásokra és füttyszóra. Marcel Ciolacu – akik tavasztól kormányfő lehetne, amennyiben a koalíciós felek betartják a politikai vetésforgóról szóló korábbi megállapodást – arról beszélt az ünnepségen, hogy 164 évvel ezelőtt a román nép és a vezetői megtették az első lépést a egységes román nemzetállam megvalósításához. „A történelem során minden alkalommal bebizonyítottuk, hogy csak egységesen tudjuk legyőzni az akadályokat. Csak együtt tudunk jobb jövőt teremteni” –fogalmazott a képviselőház elnöke.

A politikus felidézte, hogy 1859-ben nemcsak a román nép volt egységes, hanem az eltérő meggyőződésű, erős személyiségű akkori vezetőinek is sikerült egységesen fellépniük a közös cél, Moldva és Havasalföld egyesülése érdekében – közölte a román állami hírügynökség, amely elhallgatta, hogy a moldvai székvárosban „tolvajok!” kiáltásokkal fogadták az összegyűltek a bukaresti hatalom képviselőit, akik a katonai tiszteletadás után eltűntek a színről, s már nem csatlakoztak az össznépi „egyesülés hórájához”.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás